Safran
Roald Dahl'in harika bir çocuk kitabı vardır : "Çarli 'nin Çikolata Fabrikası" adında belki bilirsiniz...Ben çocukken bu kitabı okumuş ve ardından da televizyonda sinemaya uyarlanmış şeklini izlemiştim ve çok etkilenmiştim...Hala içinde kakao, çikolata olan birşey yapsam gözümün önüne bu kitap ve filmin kareleri gelir ve gülümserim... 7-9 yaş arasındaki hayal gücü gelişkin ve fantastik kitaplardan hoşlanan çocuklarınıza bu kitabı okutmak isterseniz ki çok seveceklerdir, Can Yayınları'ndan kitabı bulabilirsiniz (Makbel Oytay'ın başarılı çevirisi ile)... Ayrıca bugün de tesadüfen internet ortamında kitabın tam metnine rastladım 1001 Kitap.com'da ve bir kez daha eskiyi yad ederek keyifle okudum...:) Yanlız çocuklarınıza değil, içinizde yaşattığınız bir çocuk hala varsa benim gibi size de tavsiye ederim...:)

Çikolata'nın büyüsü ta küçüklükten giriyor kanımıza tadıyla, kokusuyla, görünümüyle...Sanki bir sihir var onda sevmeyen yoktur heralde aramızda, yiyipte mutlu olmayan (gerçi bunun sihirle alakası olmadığı hormonel birşey olduğu ispatlandı ama neyse...:))

Bugün sizlerle paylaşacağım tarif çikolatanın hammaddesi kakaonun yanında neskafe de içeriyor üstelik....Geçenlerde araştırdım neskafe, iri veya ince çekilmis kahve tânelerinin üzerinden kaynar su geçirilerek, sonradan içerisine süt, krema gibi bâzi maddeler ilâve edilip suyunun uçurulması ile elde ediliyormuş. Çikolata yapımında kullanılan kakao ise, kakao bitkisi tohumlarının fermantasyona terk edildikten sonra kurutulup, kavrularak öğütülmesiyle kullanılır hale gelebiliyormuş... Neyse bu kadar çocukluk anısı ve ansiklopedik bilgiden sonra nihayet tarifi vermem gerektiğini hatırladım :) Pasta bittiğinde şöyle bir baktım, bir gece vakti kar yağmış gibi durduğundan ona "Karlı Gece" adını verdim...:) Tarif Tatlılar-Kekler linkinde...Ağız tadıyla yemeniz dileğiyle....:)
| edit post
Tepkiler: 
1 Response
  1. Adsız Says:

    Enjoyed a lot! » »