Safran
Küçükken hatırlarım da annem kereviz yemem için türlü numaralar denerdi, rendeler sebze çorbalarına katardı ben de yemezdim :) Açıkçası portakallı kereviz yemeğinin tarifini öğrenene dek kerevizin pişmiş haldeki tadını sevememişimdir... Ben genellikle kerevizi çiğ olarak kullanıyorum mutfağımda… Cacıklara, salatalara ekliyorum ve tadını böyle çok seviyorum…

Geçtiğimiz gün mutfakta dolabı açtığımda bir grup yufkanın bana buzdolabının içinden “-bizi alalı kaç gün geçti, biraz daha bekletirsen bir şeye yaramayacağız…” şeklinde baktıklarını görünce bir heves gözleme yapmak için harekete geçtim ama o da ne evde maydanozum yok… Sebzelikten bana göz kırpan kerevizlerin yapraklarını bir an maydanoz sanarak hamle yaptım elime aldım ama sonra olmadığını anlayınca geri koyacakken neden olmasın? dedim… Kerevizin iri yeşil yapraklarını ince ince kıyıp çok faydalı ve lezzetli olan lor peyniri ile karıştırıp yaptım gözlemeyi…

Araştırınca gördüm ki kereviz yaprakları (*) çok faydalıymış zaten (**)… Kerevizin yaprak ve sapları bünyesinde vitaminlerin ve çeşitli madeni maddelerin olmasından dolayı çok faydalıymış... İçerisinde özellikle güçlü bir antioksidan olan ve bazı toksik maddelerin olumsuz etkilerini azaltan E vitamini ve demir varmış… Kereviz, mideyi kuvvetlendirip, iştah açıyormuş. İç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırıp, sinir yorgunluğunu da önlüyormuş. Kanı temizleyip, sivilcelerin geçmesine de yardımcı oluyormuş (***) (özellikle bu son faydasını söyleyerek çocuklarımızı kereviz yemeye ikna edebiliriz, ne dersiniz?) ;) ...


Tadı iddialı olur mu diye endişelenmiştim hazırlarken, gördüm ki kereviz yaprakları peynirle birleşince hoş bir aroma vermiş gözlemelere o nedenle denemizi tavsiye ediyorum, tarifi Tuzlular linkinde… Yarın hafta sonu hem de…Kahvaltınıza hem sağlık hem de lezzet katmış olursunuz :) Hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimle…:)

Safran



7 Responses
  1. Adsız Says:

    selamlar
    gözleme çok leziz görünüyor
    ellerine sağlık
    mmm
    http://buyuleyenmutfakkokusu.blogcu.com/


  2. Merhaba,
    Gozleme enfes ama bende kerevizi cok sevemeyenlerdenim, ama annem ve babamda o kadara cok yerlerki. Elinize saglik


  3. Safran Says:

    Sevgili Esra çok teşekkür ederim, sevgiler, selamlar...:)


  4. Safran Says:

    Sevgili Aybike, hakiketen ikimizin de ailesi kerevize düşkün anlaşılan ama bir de çiğ yemeyi dene kerevizi, pişmiş haline göre çok çok daha güzel ve faydalı...:) Sevgilerimi gönderiyorum :)


  5. BaharYeli Says:

    elinize saglik cok lezziz görünüyor.


  6. Safran Says:

    Çok teşekkür ederim Sevgi :) Güzel sitenizi az önce ziyarete geldim çok çok hoş bir site, lahmacun tarifinizi en kısa zamanda deneyeceğim, sizin de ellerinize sağlık :)


  7. Unknown Says:

    Safran'cığım SOBEEE:-)))