ERZİNCAN ÇORBASI ve KABUNE PİLAVBu ayki YE-9 etkinliğinin konusu “Yöresel Yemekler”… Ev sahibimiz olan
Olsai bizler için bu temayı seçmiş. Benim için bu etkinliğin özel de bir anlamı var çünkü katıldığım ilk yemek etkinliği… Hazır bu temayı da bulmuşken, ne yapsam haklarını asla ödeyemeyeceğim anne ve babamın bana verdikleri emeklerine, yetersiz de olsa bir teşekkür mahiyetinde, her ikisinin memleketlerine özgü 2 tarif hazırladım… Tariflerin her zamanki gibi pratik ama bir o kadar lezzetli, sofranızda her zaman yer alabilecek nitelikte olmasını ön planda tuttum...Seçtiğim tariflerden ilki babamın memleketi Erzincan/Kemaliye mutfağına ait “
Erzincan Çorbası”, diğeri ise annemim memleketi Isparta'dan “Kabune Pilav”…Tariflerle beraber Kemaliye ilçesi ve Isparta şehri hakkında kısaca bilgilendirmek de isterim sizleri…
Erzincan/Kemaliye, eski adıyla Eğin, Mustafa Kemal’in anısına bu adı almış bir ilçedir ve Fırat'ın Karasu kolu üstünde, sağ kıyıda kurulmuştur. Mimarisi, kültürü ve doğal güzellikleri ile Çekül Vakfı'nın "7 Bölge 7 Kent Projesi" kapsamında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasına aday olan Kemaliye, aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği'nin kurucu üyesidir. Zengin bir kültüre sahip Kemaliye mutfağının hangi yemeğini seçeceğim konusunda aşırı zorlandıysam da büyükannemden öğrendiğim ve çok lezzetli olan Erzincan çorbasını yapmayı uygun gördüm, tarifi Çorbalar linkinde… Eğer sizler de bol malzemeli, tüm ailenin ve özellikle de çocuklarınızın hoşuna gidebilecek lezzetli mi lezzetli bir çorba arıyorsanız tam size göre…
Isparta şehri ise gülleri, ekmeği, halıları ve başta annem olmak üzere renkli gözlü, beyaz tenli, sarışın güzel kızları :)) ile ünlü şehrimiz...:)Isparta yöresinde halk mutfağı çok zengin bir özellik göstermektedir. Sebze, et, tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir biçimde yapılıp yenmektedir. Bunun yanında Türkiye’nin her yanında görebileceğimiz yemekler bu yörede de vardır. Isparta'da haşhaş ve üzümün yetiştirilmesi yemekleri de etkilemiştir. Önceden çiçek yağı hiç bilinmediği için ya zeytinyağı ya da haşhaş yağı kullanılırmış. Yemeklerin, böreklerin içinde haşhaş yağını ya da kavrulduktan sonra ezilen halini görmek mümkündür. Pekmez de vazgeçilmez tatlı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Yörede düğün yemeklerini genellikle erkek aşçılar pişirirler. Bu kişiler yemek pişirmesini ustalarından veya yapanların yanında görerek, tecrübe edinme yoluyla öğrenirler. Sizlerle Isparta yöresinden paylaşacağım tarif de zaten düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olan “Kabune Pilav”…Tarifini Pilavlar linkinde bulabilirsiniz… Bu pilavı Isparta’da katıldığımız bir düğün yemeğinde küçükken tatma fırsatım olmuştu; şimdi ise evimde sık sık yaptığım bir pilavdır...Sizlere ev ortamında yapılmaya müsait pişirme metoduyla aktaracağım bu pilavın içinde et, nohut ve soğan var. Bitince üzülüp kısa süre sonra tekrar yapmak isteyeceğiniz, evinizin mutfağının ana menüsüne hiç çıkmamak üzere girmeye aday bir lezzet…
Bu etkinliğin teması olarak “Yöresel Yemekler”i seçen Olsai’ye tekrar teşekkür ediyor, etkinliğin bilmediğimiz, hatta unutulmaya yüz tutmuş olan lezzetleri yeniden kazanmamıza, öğrenmemize vesile olmasını umuyorum, hepinize ağız tadıyla geçecek bir hafta dilerim... Sevgiler…
Safran