Safran
8-15 Nisan 2007 tarihleri arasında 19. kalp haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı... Günlük yaşantımız içinde kalbimizi olumsuz yönde etkileyen pek çok etken nedeniyle kalp sağlığımız ciddi bir tehdit altında… Dünyada her yıl 17.5 Milyon kişi kalp ve damar hastalıklarından ölmektedir. Bu sayının bazı ülkelerin toplam nüfusuna eşit olduğu düşünüldüğünde hiç de azımsanmayacak bir rakam olduğu ortada… Günümüzde artan stres, hareketsiz yaşam tarzı, yanlış ve yüksek kalorili beslenme tarzı ve sigara kalp sağlığını tehdit eden en önemli faktörler…
.
Türk Kalp Vakfı’nın web sitesinde Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Profesör Valentin Fuser’in şu sözlerine rastladım bence altı çizilmeli çünkü çok doğru söylüyor : “Mümkün olduğu kadar genç görünmek birçok toplumda neredeyse bir saplantı haline gelmiştir fakat, bizler aslında kalplerimizin yaşını düşünmeliyiz". Profesör Fuster “Genç görünmek için harcadığımız kadar çabayı kalbimizi genç tutmak için harcarsak, her yıl kalp hastalıkları ve krizinden kaynaklanan erken ölüm sayılarında önemli bir düşüş göreceğiz” diye belirtmiştir.
.
Türk Kalp Vakfı’nın sayfasında kalbi genç tutmanın formülü şu şekilde özetlenmiş: “Yaşam için sağlıklı bir kalp muhafaza etmeye yardım etmek için, tüketilen kalori miktarı yakılan kalori miktarı ile dengeli olması önemlidir. Bizler, yetişkinler için günde en az 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşü ve egzersizlerinizi birçok meyve ve sebze, tam tahıl ürünleri, yağsız et, balık ve bakliyat, düşük yağlı ve yağsız ürünleri, doymamış margarinleri ve ayçiçeği, mısır, kolza ve zeytinyağı içeren dengeli bir diyetle birleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Sigara içmek kontrol edilmesi gereken en önemli risk faktörlerinden birisidir. Sigara içmeyi bırakmak kalbinizi genç tutmaya yardımcı olacaktır.”
.
.

.

Pek çok dostumuzun da bildiği gibi bu haftanın sonunda 21. YE Etkinliğini gerçekleştireceğiz ve ev sahibemiz sevgili Emel... Kendisi konu olarak tavuk yemeklerini seçmiş... Bence kalp sağlığıyla doğrudan ilintili iyi bir konu seçimi olmuş... Zira; kolesterol seviyesinin, tavuk etinden zengin beslenme düzeninde düşük olduğu ve buna bağlı olarak da “damar sertliği” riskinin azaldığı saptanmıştır. Çünkü, tavuk etindeki doymamış yağ asitleri oranı, kırmızı ete göre daha yüksektir. Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti; gastrit, ülser, spastik kolon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde yer almaktadır. Tavuk eti proteinleri, insan beslenmesinde gerekli olan tüm amino asitleri yeteri miktarda içermektedir. Sodyum içeriğinin çok düşük olması, tavuk etini düşük sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı durumuna getirmektedir. Bedensel ve zihinsel gelişim için sağlıklı ve dengeli beslenmede tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının en önemlilerinden biri de tavuk etidir...B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağı olarak bilinir. Ayrıca liflerinin kısa olması nedeniyle tavuk eti, sindirim sorunu olan kişilere tavsiye edilen bir protein kaynağıdır (*)...

.
Bütün bu yukarıda saydığımız faydalarının yanında tavuk eti kullanırken dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var: Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır... Son kullanıcı olan bizlere ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +4°C’de saklanmalıdır. Tavuk eti satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler -18° C’de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekmektedir(**).
.

Bu hafta boyunca Etkinlik için hazırladığım lezzetli tavuk yemeklerine yer vereceğim sayfamızda... Bunlardan ilki Tavuklu- Mantarlı Şiş Köfte ve tarifi Yemekler linkinde… Devamı gelecek... :) Bu güzel ve lezzetli :) konuyu seçtiği için sevgili Emel’e tekrar teşekkürlerimizi gönderiyoruz, hepinize iyi bir hafta diliyorum… Sevgiler, sağlıklı günler :)

Safran
27 Responses
  1. Adsız Says:

    Safran'cım çok güzel görünüyor, çokda hafif, ellerine sağlık, bu arada tabaklarımızda aynıymış, sevgiler..


  2. Defne Says:

    Ben biliyordum, Safran'ım güzel bir etkinlik planı yapmıştır diye düşünmüştüm önceden. Tavuklu tarifler senden sorulur :), başlamışsın bile. Ellerine sağlık canım arkadaşım.
    Öpüyorum.


  3. hatice Says:

    Safrancığım,
    tavuk da mantarda çok sağlıklı...tavuğu hep aynı şekilde yapmak sıkıcı gelebiliyor..iyiki varsın, çok değişik tarifler veriyorsun..ellerine sağlık muhteşem..sevgiler


  4. HULYA Says:

    Safran'cığım,
    Çok nefis bir tarif vermişsin yine.Ellerine sağlık.Hem tavuk hem mantar ikisinin karışımı eminim çok lezzetli olmuştur.Sevgiler


  5. Adsız Says:

    Ellerine sağlık Safran, güzel yemeklerinden birini daha aktardığın için teşekkürler. www.akcahan.blogspot.com


  6. Ferhanca Says:

    Mantarla ,tavuk harika olmuş afiyet olsun hani semizotu salatası..
    Afadersin, burada semizotu köksüz bıçakla biçilmiş tertemiz satılıyor ben yıkayıp salata yapıyorum ..Bir Ankara lı olarak biliyorum nasıl olduğunu bizimkilerde buranın semizini isterler.. sevgiler..


  7. Sevgili Safran'cigim,
    Cok guzel bilgiler vermissin, ve de yemeginde oyle, nefis olmus. Ellerine ve diline saglik. Sevgiler


  8. Safran Says:

    Çok teşekkür ederim Ebrucuğum beğendiğine sevindim, bu şişlerin üzerine bir de senin güzel çikolatalı tatlın olsa ne iyi bir kombinasyon olurdu, mmh!hayal etmesi bile güzel :) Sevgiler...


  9. Safran Says:

    Sayfana gelince her zaman bir arkadaşı ziyaret edecek olmanın gülümsemesi olur yüzümde ama bu kez saksıdan başlarını uzatıp hayata taze bir merhaba diyen filizcikleri görünce içim neşeyle doldu Defnecim, çocuk gibi sevindim :))Sağolasın bu duyguları yaşamama vesile olduğun için :) Öpüyorum canım :)

    Not : Ye-21 etkinliği ve ben, ne güzel bir ikili :), yaşasın tavuk yemek! :))))))


  10. Safran Says:

    Haticeciğim iyi ki sen ve senin gibi marifetli dostlarım da var, tarifi beğenmene öyle sevindim ki, sevgilerimi gönderiyorum :)


  11. Safran Says:

    Hülyacığım dün siteni ziyarete geldim muhteşem bir tarif geliyor, anlıyorum resimlerinden, mmh! Yeşil mercimek ve tavuk üstünde kaşarlar nar gibi kızarmış... Cumayı sabırsızlıkla bekliyorum..Ellerine sağlık canım :)


  12. Safran Says:

    Semanurcum merhaba :) Yoğunsun bu sıralar geliyorum sitene bakıyorum, oradan anlıyorum arkadaşım...Ama güzellikler üretmeye devam ediyorsun bunca yoğunluğun arasında, hele geçen gün yayınladığın salata enfes gorunuyor, suslemesi çok guzel olmus ellerine saglik,şahsen ben bozmaya kıyamazdım :) Sevgilerimi gönderiyorum :)


  13. Safran Says:

    Ferhancığım hakikaten yanına çok yakışırdı semizotu salatası :) Burada sürekli alışveriş ettiğim çocuk semizotunu bana içinde biraz toprak bulunan küçük bir torba içinde kökleriyle beraber satmakta ısrarlı :)) Daha çok dayanacağına ilişkin bir konferans da veriyor yanı sıra :)) Sevgiler...


  14. Safran Says:

    Aybikeciğim teşekkür ederim, sağolasın canım... Şu anda hindistancevizi ve çikolatalı muhteşem ikiliden oluşan kekinin tarifine bakıyorum, en kısa zamanda sadece bakmakla yetinmeyeceğimi umuyorum :)Sevgiler...


  15. Adsız Says:

    Safrancığım ellerine sağlık yemeğin harika, zaten senin elinden çıkan herşey çok güzel...


  16. Safran Says:

    Çok teşekkür ederim, beğenmene öyle çok sevindim ki, sevgilerimi gönderiyorum...


  17. Nilüfer Says:

    Safrancığım verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Tahtada kesilmesi gerektiğini bilmiyordum mesela...

    Zaten bu etkinlikte döktüreceğini tahmin etmiştim. Ben katılamayacağım ama yaptıklarını zevkle okur, denerim canım.
    Sevgiler


  18. Safran Says:

    Nilüfercim çok incesin teşekkür ederim, az önce konuğundum, sayfada aşağıya doğru gidip keyifle yazını okurken ismimi görmek beni mutlu etti. Ispanaklı çöreklerimi aldım yanıma, ellerine sağlık, her zamanki gibi muhteşem...Sevgiler...


  19. Adsız Says:

    Safrancım merhaba, yemekler her zamanki gibi nefis görünüyor ellerine sağlık. Öpücükler:))


  20. Safran Says:

    Canım çok teşekkür ederim, sevgilerimi gönderiyorum, ben de öpüyorum :)


  21. Adsız Says:

    Safrancım,ne kadar güzel bilgilere sahipsin ki güzel anlatımınla bizleri de bilgilendiriyorsun...tavuklu-mantarlı şiş köftenin kokusu burnuma geldi desem inanır mısın? ellerine sağlık canım


  22. aslı Says:

    safrancım ellerine sağlık ne çok tarif öğrenmeye başladık bu güzel bi şey senin tarifinde çok güzel olmuş ellerine sağlık


  23. Adsız Says:

    merhaba
    safrancım
    öncelikle bilgiler çok güzel
    tavuk yemeğide harika
    hafta boyunca tavuk yemeği yayınlama fikride çok güzel
    ellerine ve emeğine sağlık
    sevgiler


  24. Safran Says:

    Delfinacım öncelikle nazik sözlerine çok teşekkür ederim, dilerim faydalı olabiliyorumdur. Bazen sana olan bana da oluyor, bir resme bakıyorum ve kokusu burnuma geliyor, bu da bana koku hafızamız da olduğunu düşündürüyor. Sen ne dersin? Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum :)


  25. Safran Says:

    Aslıcım bu etkinliklere bayılıyorum, klasik tariflerin dışında arayışlara geçiyoruz değil mi etkinlikler vesilesiyle, beğenmene çok sevindim, öpüyorum canım seni ve çocukları :)


  26. Safran Says:

    Esracığım çok teşekkür ederim, bu güzel sözler beni çok mutlu etti, güne güzel başladım sayende, sevgilerimi gönderiyorum, öpüyorum :)