Safran
Bugün sizlerle çok pratik ama bir o kadar da lezzetli iki tarifi paylaşmak istiyorum :) Birisi “Fırında Mantar Güveç”, bir diğeri ise sevgili Gülnur’un Sweet Moments’da tarifini verdiği (çok teşekkür ederim :)) “Çikolatalı Sufle”… Her ikisinin de hazırlanması oldukça çabuk ve tatlarına da doyum olmuyor :) Ben bu haftasonu soframda bu iki tarife de yer verdim ve çok sevdik, sizlerinde beğeneceğinizi umuyorum… Fırında Mantar Güveç tarifi Yemekler başlığında, sevgili Gülnur’un nefis Çikolatalı Sufle tarifi ise burada…:) Yeni haftanızın güzel geçmesini diliyorum, en içten sevgilerimle :)

Safran

Safran
Ne zamanlardır Safran Mutfakta’nın özellikle "Ekmek makinesi-Ekmekler" bölümüne değerli yorumlarını bırakan dostlarımıza verdiğim bir sözü tutma zamanı bugün :) Benden ekmek makinesinde güzel sonuç veren “tam buğday unlu ekmek” tarifi istemiştiniz, ben de denedim geçtiğimiz gün, sanırım çok memnun kalacağınız bir tarif çıktı ortaya, bugün sizlerle paylaşıyorum Ekmek Makinesi-Ekmekler başlığında…:)

Yalnız o mu ? :) Hem de üstünde zeytin ezmesi sürülmüş bir şekilde paylaşıyorum ekmeğimi, yalnız bu zeytin ezmesi hazır değil, ev yapımı… Geçen gün markette gözlerim fal taşı gibi açıldı :) Canım epeydir almadığım zeytin ezmesinden isteyince marketin rafından kavanozu alıp üzerinde yazan hiç bilmediğim katkı maddelerini okuyunca almadım, eşim de sağolsun (!) canım zeytin ezmesi çekti, kendim evde yapayım diye ;) zeytin alınca ben de Tuzlular başlığında tarifine yer verdiğim ezme formülünü geliştirdim :) çok ama çok sevdik biz, denerseniz dilerim siz de beğenirsiniz…

Bugün yer vereceğim son lezzet sevgili Zinnur’dan… Sizlere daha önce de bahsettiğim “Kakao ve Yeşil Çaylı Kurabiyeler”i yapmış ve tarifine Bizim Pastane’de yer vermiş… Hemen denedim tabii… Aromasıyla, şekliyle her şeyiyle mükemmel bir kurabiye tarifi arıyorsanız tam size göre derim, bizim evin vazgeçilmezleri arasına girdi bile, tarifi burada… :)

Hepinize mutlu ve sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz güzel bir hafta sonu dilerim şimdiden, en içten sevgilerimle…:)

Safran

Safran
Geçtiğimiz haftalarda bir gün Bizim Pastane’ye gidip sevgili Zinnur’u ziyaret etmiştim… Birbirinden güzel tarifleri okuyup resimlerine bakarak sayfada aşağıya doğru gidiyordum ki o da ne! Resimlerden bir tanesinin köşesinde yer alan minik bir parça o kadar hoşuma gitti ki anlatamam… Daha sonra Zinnur’dan yeşil çay ve kakao ile yapıldığını öğrendiğim çok güzel kahverengi-yeşil damalı kurabiyeler bana göz kırpmaktaydılar resimden… Zinnur, tarifini yazacağını yeşil çaydan yapıldığını söyleyince tarifi bekledim (hoş hala bekliyorum ya :) sonra bir gün mutfaktayken aklıma harika bir fikir geldi (gerçi aklıma bu fikrin gelmesinde eşimin İspanya’dan getirdiği naneli çikolatalardan 10 saniye önce yemiş olmamın etkisi de olmuş olabilir tabi ama neyse :)) kurabiyelere yeşil renk vermek için neden nane kullanmayayım diye düşündüm, nane ve kakao birbirine yakışan lezzetler çünkü… Sonra sizlerle Tatlılar başlığında paylaşacağım tarifi oluşturdum ve hamurun yarısı naneli, yarısı naneli-kakaoluyken yine fimocu damarım tuttu ve kurabiyelere yaprak tekniğini uyguladım :)) Kurabiyeleri damalı yapmadım çünkü daha önce paylaştığım Vanilyalı Parke Kurabiye tarifimde neredeyse dama benzeri bir doku oluşturmuştum… Bu tarifte de sonuçtan çok ama çok memnun kaldım, hepinize özellikle de naneli tatları sevenlere tavsiye ederim, deneyin çok beğeneceksiniz…:) Uğraştırıcı bulursanız yaprak şekli vermeden de naneli ve kakaolu hamurunuzla istediğiniz şekilde kurabiyeler çıkartabilirsiniz ortaya :) Hepinize şimdiden afiyet olsun diyorum ve yeni başlayan haftada işlerinizde kolaylıklar diliyorum :)


Not :

Fimoyla ilgilenenler için gül ve yaprak tekniği ile hazırlamış olduğum takı setine Fimo bölümünde yer verdim, sevgilerimle…:)


Safran

Safran
Geçtiğimiz gün Hacı Arif Bey’e kardeşimin davetlisi olarak yemeğe gittik… Burası Ankara’nın seçkin mekanlarından birisidir ve yemekleri gerçekten çok lezzetlidir… Sevgili kardeşim “sarma beyti”yi önerince hiç itiraz etmeden kabul ettim çünkü kendisinin hassas damak zevkine çok güvenirim… Seçimimizi yaptıktan sonra siparişlerimizi almaya gelen garsonumuzun gözleri, benim 1,5 porsiyon ısmarlamamla fal taşı gibi açıldı, çünkü masada bulunan herkes 1’er porsiyon ısmarlamıştı, ben de açıklama yapmak durumunda kaldım minik oğlum Mert’e de yedireceğim için o kadar fazla ısmarladığımı :)) Neyse siparişlerimiz geldiğinde de aynı espri döndü tabii, çünkü servisi yapan diğer arkadaş konuyu bilmediğinden 1,5‘luk kocaman tabağı eşimin önüne koymaya teşebbüs ederken “o tabak hanımefendinin!” uyarısıyla o da bana tuhaf tuhaf baktı, aynı açıklama O’na da yapıldı :) Sonuçta mükemmel bir lezzet bizleri bekliyordu ve inanın çok beğendik… :))


Mert’in özellikle karnı bir miktar doyduktan sonra yemeğinin gerisini dolaşarak yemeyi seviyor olması bize dışarıda yemek yediğimizde sıkıntı yaratan bir durum oluyor. Onu anneanneye bırakıp yemeğe gidince de boğazımızdan geçmiyor, inanın çok özlüyoruz, yemek içimize sinmiyor… Bu nedenlerle beğendiğimiz lezzetleri evde yapmanın yollarını aramaya başlıyorum… Biz de orada yediğimiz sarma beytiyi o kadar beğendik ki, ben bunun üzerine acaba bu lezzeti evde nasıl yapabilirim diye düşünmeye başladım o günden beri, bir sürü de tarif buldum beyti ile ilgili… Baktım ortak malzemelerin yanı sıra hepsi farklı malzemeler de içeriyor ben de hepsinden karma bir tarif oluşturdum ve resimde gördüğünüz tabak çıktı ortaya… Tadını biz çok sevdik, dilerim sizler de beğenirsiniz… Ev Usulü Sarma Beyti’yi denemek isterseniz tarifi Yemekler linkinde… Hepinize kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum, afiyetle kalın :)


Safran
Safran
ÇİLEK SEPETİ, ÇİLEK EKMEĞİ ve ÇİLEKLİ-MUZLU CHEESE KEK


Bu ayki Ye-10 etkinliğinin konusu da pek lezzetli seçilmişti, konumuz “Çilek”…:) Görüntüsünün bile tek başına insanı cezbetmeye yettiği düşünülürse, etkinlik kapsamında çilekle yapılan ne kadar güzel tarifler bizleri bekliyor kim bilir…Bu nedenle, bu denli güzel bir konuyu seçen ev sahibemiz Tuğçe’ye teşekkür ediyorum…

Ben bu etkinlik için 3 tarif hazırladım, elimde yeni yaptığım taze taze bir sürü çilek reçelim de varken bazı tariflerde bunları da değerlendirmek istedim…Hazırladığım tariflerden ilki “Çilek Sepeti”, ikincisi “Çilek Ekmeği”, üçüncüsü ise “Çilekli-Muzlu Cheese Kek”….


Çilek Sepeti” dedim ilk tarifime, çikolatadan hazırladığım bir sepetle beraber sunduğum için bu adı verdim… Geçtiğimiz gün mutfağa girdiğimde öylesine deneyerek ortaya çıkardığım bir lezzet oldu. Düşündüm, bisküvili pasta yaparız ama hep kakaolu, neden çilekli de olmasın dedim ve bisküvili pastaya çok benzeyen bir mantıkla bu tarifi oluşturdum, tadanlar bayıldılar lezzetine, umarım sizler de beğenirsiniz, tarifi Tatlılar linkinde…


İkinci tarif ise, ekmek makinesinde ya da fırında pişirebileceğiniz “Çilek Ekmeği”…Tarif All Recipes’den Ellen Rainey’e ait… Tarifin içinde çok bulduğum yağ ve yumurta miktarı gibi değerlerde biraz oynama yaptım ve biraz da süt ekledim ama lezzeti çok güzel oldu, siz diyin ekmek ben diyeyim kek…:)) Tatlı ekmekleri sevenler için birebir :) Hatta aklıma bu ekmeği yaş pasta pandispanyası (pasta keki) olarak kullanmak bile geldi…:) Ellen Rainey’in de belirttiği gibi sıcak ya da soğuk, kahvaltıda ya da tatlı olarak yiyebileceğiniz, değişik ama bir o kadar da lezzetli bir tarif ve ailenizin tümü için favori olmaya aday…:) Biz yedik çok sevdik, sizlere de denemenizi tavsiye ediyorum…:) Tarifi Ekmek Makinesi-Ekmekler linkinde…


Üçüncü tarifim, Cooks.com’da bulduğum ve hep denemek istediğim bir Cheese Kek tarifiydi: “Çilekli - Muzlu Cheese Kek”… İçerisinde hem çilek hem de muz olan bu tarifi, bu güzel etkinlik vesile oldu denedim ve biz yemeye doyamayıp ikinci kez yaptık evde :)) Tarifi Tatlılar linkinde…


Bu etkinliğin bilmediğimiz pek çok çilekli lezzetle bizleri buluşturmasını diliyor, ev sahibemiz olan sevgili Tuğçe’ye seçmiş olduğu tema için tekrar teşekkür ediyorum, sevgiyle kalın, ağzınızın tadı bozulmasın, iyi bir hafta dilerim :)


Safran

Safran
Safran

KAYISILI-PORTAKALLI-ÇİKOLATA PARÇACIKLI PASTA ve MAKARNA SALATASI


İlk iki bölümün beğenilmesi üzerine “Doğumgünü Menüsünden Lezzetler” adlı lezzet dizimizin 3. bölümünü çektik :))) Şaka bir yana :) Mert’in doğum günü menüsünden aktaracağım son 2 lezzeti aşağıda sizlerle paylaşıyorum…

Bunlardan ilki yani ”Kayısılı-Portakallı ve Çikolata Parçacıklı Pasta”yı yedek pasta olarak yapmıştım, olur da benim oğlan Araba Pasta’yı kestirmez yedirmezse diye :)) Bu tarifin özelliği pek çok pastadakinin aksine meyvelerin ve çikolata parçacıklarının ara katlarda yer alan kremanın içine değil pandispanyanın (pastanın kekinin) içine konarak pişirilmesi ve orada yer alması… Pasta kekinin tarifi Tuba Düzdokur’a ait, aslında bu bir muffin tarifi olarak verilmiş ama ben geniş bir kalıpta yapıp pandispanya olarak kullandım… Pastanın malzemelerini ve yapılışını Tatlılar, Pastalar linkinde bulabilirsiniz :)

Makarna salatası ise sevgili anneciğimin eseri, Ümit Usta’nın tarifini uygulamış…Yaptığımız iş bölümü gereği doğum gününün tuzlu şefi oldu kendisi :)) Annemin makarna salatasının tarifi Salatalar linkinde… Buradan tekrar teşekkür ediyorum, ellerinden öpüyorum anneciğimin :) Hepinize ağız tadıyla geçecek güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler :)

Önemli not!

Biliyorsunuz bu hafta sonu Anneler Günü var, ne alacağınızı düşünüyorsanız bir önerim var… Gidemeyecek kadar uzaktaysanız bir telefon açmanız, gidebilecek mesafedeyseniz gidip ellerini öpmeniz, içten bir sarılışınızla beraber “seni seviyorum canım annem, iyi ki varsın” demeniz aslında onlar için yeterlidir biliyorum… Ama giderken güzel bir çiçek alıp, yanı sıra kendisi için kendi ellerinizle hazırladığınız onun da sevebileceği türde bir pasta, kurabiye ya da tuzlu bir çeşit de götürmeye ne dersiniz? Kendisi için vermiş olduğunuz emeğe mutlu olmayacak anne yoktur diye düşünüyorum :) Bu pasta da benden hepinizin değerli annelerine hazırlanmış olsun, sevgiler...:)

Safran

Safran

MİLFÖYLÜ ÇÖREKLER, PALYAÇOLU HUMUS ve PATATES SALATASI


Mert’in doğum gününden lezzetli tarifleri siz sevgili dostlarla paylaşmaya devam ediyorum…:) Bugün milföylü çöreklerin, palyaçolu humusun ve patates salatasının tariflerini sizlere sunuyorum... Milföylü çörekler genel olarak benim en sevdiğim çeşitlerden biridir, çünkü yapımı toplam 10 dakika alır, çok pratiktir ve hep beğenilir, misafirin yanında yüz ağartan cinsinden yani :)) Hatta birkaç kez aniden gelen misafirler içeride otururken çay demlenene kadar yapmışlığım bile vardır :)) Tarifi Tuzlular başlığında…


Palyaçolu humus, geçen gün de yazdığım gibi sevgili Işıl’ın “Palyaço Pastası” yetişmeyince onun için hazırlanan şablonun değerlendirilmesi için yapıldı ama doğum günlerinin sembollerinden biri haline gelen palyaço teması, uygulandığı humusla birlikte sofraya çok yakıştı, çok beğenildi :) Palyaçolu humusun tarifi, sevgili anneciğimin hazırladığı patates salatasının tarifiyle beraber Salatalar linkinde…Hepinize güzel bir gün diliyorum, sevgiler…:)

Safran
Bundan 2 sene önce bugün yani 8 Mayıs’ta dünyanın en güzel hediyesini aldım Anneler Günü’nde… Mert doğduğunda saat gece yarısına yakındı ve ertesi gün yani 9 Mayıs, Anneler Günü’ne geliyordu o sene :) … Mert’i karnımdayken konuşup 5 Mayıs’ta yani anneannesinin doğum gününde doğması konusunda ikna etmeye çalışmıştım :) ikinizin doğum gününü de bir arada kutlarız bak demiştim ama :))) Mert 8 Mayıs’ı seçmişti bir kere, bu sayede yaşadığım müddetçe bana Anneler Günü hediyesi almaktan da yırtmış oluyordu :) çünkü doğduğu gün üç gün aşağı beş gün yukarı Anneler Günü’yle çakışıyor her sene ve benim fındık burunum hayatta kendisinden daha fazla beni mutlu edecek hiçbir hediyenin olamayacağını hatırlatırcasına bugün doğdu 2 yıl önce, iyi ki doğdun oğlum, iyi ki varsın… :)

8 Mayıs bu sene Pazartesi’ye geldiği için tüm sevdiklerimizi bir arada görebilmek adına Pazar günü toplandık… Çok heyecanlıydım ve aklımda yapacak onlarca tarif vardı, değerli arkadaşlarımın, dostlarımın sitelerinde görüp beğendiğim ve yapmayı planladığım bir sürü tarif içinde kimisini yapabildim, çoğuna da zamanım yetmedi, anneciğim de sağolsun doğum günü sofrasına güzel lezzetler kattı… Sofrada neler mi vardı ?:


  • Araba pasta (Fikir anneliğini Mert’in teyzesi Evren yapmıştı :) ... Pastanın, tarifini eski bir kitabımdan bulduğum, fırında ve ekmek makinesinde yapabileceğiniz çok güzel, ıslak kek tadında bir keki var)
  • Sigara böreği
  • Palyaçolu humus (Sevgili Işıl’ın palyaço pastasına vakit yetişmeyince, şablon bu şekilde değerlendirildi :))
  • Mini simit ve sandviçler


Bugün sizlerle bu güzel lezzetlerden ilk olarak “Araba Pasta”nın yapılışını paylaşmak istiyorum Tatlılar, Pastalar linkinde… Kısmet olursa ilerleyen günlerde diğer tarifleri de yazacağım inşallah…:) Doğum günü için bu güzel yiyecekler dışında başka hazırlıklar da yaptım… Sevdiklerinin, çocuklarının doğum gününü kutlama hazırlığı içinde olanlar varsa onlara da fikir vermesi açısından 1 haftadır yaptığım hazırlıkları kısaca özetleyeyim… Önce Mert için evi süsledim tabi, rengarenk balonlar, süsler vb :) Yine Mert’in 2 yıldır çektiğimiz resimlerinden en komiklerini ve özellikle gelen konuklarımızın da içinde olduğu kareleri seçerek bir fotoğraf CD’si hazırladım, inanın bakmak çok keyifliydi, hepimizi güldürdü :) Misafirlerimize ayrıca bugünden anı olarak kalması için sevdikleri renkleri dikkate alarak fimodan üzerinde adları yazılı doğum günü mumu şeklinde biblolar yaptım, Avustralya Lamingtonları’nın üzerine koyup her birini sahibine ikram ettim :) Yine bugünün anısı olarak misafirlerimize oğluma çok benzeyen yandaki resimdeki süs bebeklerden hediye ettik, baktıkça Mert’i ve bu güzel günü hatırlasınlar diye… Mert de aşağı kalmadı tabi :) konuklarına kendi yaptığı resimleri hediye etti :) Konuklarımıza ayrıca birer kağıt dağıttık ve onları yazılı yaptık :) daha doğrusu onlardan Mert’in okuması için geleceğe kısa birer mektup yazmalarını rica ettim ve sağolsunlar beni kırmadılar…:) Arada benim edebiyatım kuvvetli değil deyip itiraz edecek gibi olanlar olduysa da diğer konuklarımızın da desteğiyle isyanlar kısa sürede bastırıldı ve mektup yazmaları sağlandı :)) Kısacası doğum gününde tüm sevdiklerimizle beraberdik, hepsi gelmişlerdi, onları buradan öpüyorum ve çok teşekkür ediyorum bu mutluluğu bizimle paylaştıkları ve bu güne anlam kattıkları için, iyi ki varsınız…:) Çok hoş bir gün oldu ve tatlı bir yorgunluk bıraktı geride, biraz da neden bilmem çok heyecanlandım bu doğum günü için onun etkileri de var hala üzerimde, o nedenle bugünlük sadece araba pastanın tarifini siz sevgili dostlarla paylaşabiliyorum, en kısa zamanda doğum günü menüsünün diğer tarifleriyle de buluşmak dileğiyle sevgiyle kalın, iyi bir hafta diliyorum :)

Safran

Safran
Pek çok yörede haşhaşlı ve/veya tahinli yapıyorlar nokulu, ben sadece annemin memleketi Isparta’ya özgü sanırdım, Ye#9: Yöresel Yemekler etkinliğinde bir baktım değilmiş, birçok yörede de yapılıyormuş, adına “nokul” yerine “lokum” da denilebiliyor… Sevgili Devletşah’ın sitesinde “Haşhaşlı Lokum”un videosu var ve yapılışı çok güzel anlatılmış, bugün ben sizleri nokulun ya da lokumun :) Isparta’da yapılan diğer şekliyle yani peynirli-maydonozlusu ile tanıştırmak istiyorum :) Annem, biz küçükken her hafta sonu bu şekilde yapardı, evi mis gibi kokular sarar pişerken…:) Hepinize tavsiye ederim nokulun bu çeşidini de; hem pratiktir, hem bereketlidir, hem de çok lezzetlidir… Hafta sonu kahvaltınız için çayın yanına yapmak isterseniz tarifi Tuzlular başlığında... :)


Bu nokul yukarıda da yazdığım gibi annemin bana öğrettiği bir tarif, bugün sizlerle paylaşmak için tesadüfen seçmedim ama, bugün annemin doğum günü, buradan kendisini öpüyorum ve nice yıllara canım anneciğim diyorum :) Kendisine güzel bir pasta eşliğinde doğum günü dileklerimi göndermek isterdim ama hem şeker hastası anneciğim, hem de tuzluları daha çok sever :)) Bu arada bu hafta sonu tatlı bir telaşım daha olacak benim, neden mi? Nedeni sürpriz olsun :) Pazartesi yazarım kısmetse :) Yarın kutlanacak Hıdırellez Bayramınızı şimdiden kutluyorum :))) Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimi gönderiyorum :)


Safran

Safran
Hiç yeşil mercimekten yapılan helva denediniz mi? Benim cevabım düne kadar hayır olurdu ama bundan sonra çok sık yapacağım bir tarif buldum :) Hani sizlerle geçtiğimiz gün Fırında Yoğurtlu - Köfteli Kebap tarifini paylaşmıştım… Bu tarifi çekmecemde bulduğum kitaplarımın arasından çıkan bir kitapçıktan aldığımı söylemiştim, işte bu tarif de o kapağı bile yırtılmış eski kitabımdan… Bu helvayı çok beğeneceğinizi umuyorum, çok değişik ve hoş bir lezzet çıktı ortaya, yapımı da bir hayli pratik… Tadı hem helva gibi hem de bir nevi puding gibi oldu diyebilirim… Tarifi Tatlılar linkinde...Tatlı ve çikolata düşkünü miniklerimize :) yeşil mercimek yedirmek için lezzetli bir alternatif, aynı zamanda tüm aile için de tadına doyulmaz bir lezzet…Hepinize şimdiden afiyet olsun, sevgiler :)


Safran