Safran
ERZİNCAN ÇORBASI ve KABUNE PİLAV

Bu ayki YE-9 etkinliğinin konusu “Yöresel Yemekler”… Ev sahibimiz olan Olsai bizler için bu temayı seçmiş. Benim için bu etkinliğin özel de bir anlamı var çünkü katıldığım ilk yemek etkinliği… Hazır bu temayı da bulmuşken, ne yapsam haklarını asla ödeyemeyeceğim anne ve babamın bana verdikleri emeklerine, yetersiz de olsa bir teşekkür mahiyetinde, her ikisinin memleketlerine özgü 2 tarif hazırladım… Tariflerin her zamanki gibi pratik ama bir o kadar lezzetli, sofranızda her zaman yer alabilecek nitelikte olmasını ön planda tuttum...Seçtiğim tariflerden ilki babamın memleketi Erzincan/Kemaliye mutfağına ait “Erzincan Çorbası”, diğeri ise annemim memleketi Isparta'dan “Kabune Pilav”…Tariflerle beraber Kemaliye ilçesi ve Isparta şehri hakkında kısaca bilgilendirmek de isterim sizleri…


Erzincan/Kemaliye, eski adıyla Eğin, Mustafa Kemal’in anısına bu adı almış bir ilçedir ve Fırat'ın Karasu kolu üstünde, sağ kıyıda kurulmuştur. Mimarisi, kültürü ve doğal güzellikleri ile Çekül Vakfı'nın "7 Bölge 7 Kent Projesi" kapsamında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasına aday olan Kemaliye, aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği'nin kurucu üyesidir. Zengin bir kültüre sahip Kemaliye mutfağının hangi yemeğini seçeceğim konusunda aşırı zorlandıysam da büyükannemden öğrendiğim ve çok lezzetli olan Erzincan çorbasını yapmayı uygun gördüm, tarifi Çorbalar linkinde… Eğer sizler de bol malzemeli, tüm ailenin ve özellikle de çocuklarınızın hoşuna gidebilecek lezzetli mi lezzetli bir çorba arıyorsanız tam size göre…

Isparta şehri ise gülleri, ekmeği, halıları ve başta annem olmak üzere renkli gözlü, beyaz tenli, sarışın güzel kızları :)) ile ünlü şehrimiz...:)Isparta yöresinde halk mutfağı çok zengin bir özellik göstermektedir. Sebze, et, tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir biçimde yapılıp yenmektedir. Bunun yanında Türkiye’nin her yanında görebileceğimiz yemekler bu yörede de vardır. Isparta'da haşhaş ve üzümün yetiştirilmesi yemekleri de etkilemiştir. Önceden çiçek yağı hiç bilinmediği için ya zeytinyağı ya da haşhaş yağı kullanılırmış. Yemeklerin, böreklerin içinde haşhaş yağını ya da kavrulduktan sonra ezilen halini görmek mümkündür. Pekmez de vazgeçilmez tatlı ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Yörede düğün yemeklerini genellikle erkek aşçılar pişirirler. Bu kişiler yemek pişirmesini ustalarından veya yapanların yanında görerek, tecrübe edinme yoluyla öğrenirler. Sizlerle Isparta yöresinden paylaşacağım tarif de zaten düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olan “Kabune Pilav”…Tarifini Pilavlar linkinde bulabilirsiniz… Bu pilavı Isparta’da katıldığımız bir düğün yemeğinde küçükken tatma fırsatım olmuştu; şimdi ise evimde sık sık yaptığım bir pilavdır...Sizlere ev ortamında yapılmaya müsait pişirme metoduyla aktaracağım bu pilavın içinde et, nohut ve soğan var. Bitince üzülüp kısa süre sonra tekrar yapmak isteyeceğiniz, evinizin mutfağının ana menüsüne hiç çıkmamak üzere girmeye aday bir lezzet…

Bu etkinliğin teması olarak “Yöresel Yemekler”i seçen Olsai’ye tekrar teşekkür ediyor, etkinliğin bilmediğimiz, hatta unutulmaya yüz tutmuş olan lezzetleri yeniden kazanmamıza, öğrenmemize vesile olmasını umuyorum, hepinize ağız tadıyla geçecek bir hafta dilerim... Sevgiler…

Safran

30 Responses
  1. Tuz ve Biber Says:

    Arkadaşım eline sağlık her iki yemeğinde çok lezzetli görünüyor. Bakıyorum da her ikimiz de bloglarımızın görünüşünü yenilemişiz üstelik temalar bile benzer. İnsanla bu kadar mı ortak zevklere sahip olur ya? Ellerine sağlık canımcım. Ufaklığımı öp benim için.. Bu arada adı neydi hiç yazmadın galiba?
    Sevgiler...


  2. Nezaket Says:

    Eline saglik Safrancigim, guzel tarifler hazirlamissin. Eristeli corbani en kisa surede denemek istiyorum. Sevgilerimle.


  3. Adsız Says:

    Sevgili Safran ellerinize sağlık, bu iki yemek de benim en sevdiğim yemekler.Ispartada yaşıyorum.Tarifi bir de sizden duyayım dedim ama bu sitede bir sorun yaşıyorum. Tariflere erişim yasak diyor. Keşke tariflerinizi resmin altına yazsanız da bu sıkıntım olmasa . Her seferinde yutkunarak resimlere bakıyorum.Düğünler başladı.Bol bol yiyeceğiz inşallah kabuneleri.Sevgiyle kalın K.IŞIK


  4. Safran Says:

    Merhaba K.Işık :) Aslında şimdi düğünler başladı, bol bol kabune yiyeceğiz gibi beni son derece özendiren, orada Isparta'da bir düğün sofrasında olmak isteten cümleler yazdıktan sonra tarife nasıl ulaşacağınızı yazmalımıyım bilemiyorum :))) Şaka bir yana, eskiden tarifleri resmin altına yazıyordum ama bu şekilde blogun çok geç açıldığını farketmem üzerine her bir tarifi kendine ait linkte yayınlıyorum ve nerede olduğunu yazının içinde belirtiyorum...Blogdaki tarifleri ve resimleri elimden geldiğince korumak için mouseun sağ tıklamasına engel koydum çünkü sitedeki resimlerime, tariflerime başka sitelerde rastlamaya başladım, copy-paste yapıyorlar, kopyalama olayları oluyor...İstemiş olduğun pilav tarifi için yazının içinde yer alan mavi ile yazılı Pilavlar başlığına tıklaman yeterli olacaktır (tabi ki mouseun sol tuşuyla :)O da olmadı sayfanın solunda yazan "Linklerim" başlığı altındaki Makarnalar-Pilavlar linkine basarnasız da tarife ulaşabilirsiniz :) Sıkıntı devam ederse yine haberleşelim...Isparta'ya sevgiler, benim için de pilavların tadına bakın lütfen :)


  5. cay saati Says:

    Safrancim hemen hemen corbalarimiz birbirine benziyor :) eristeli corbalari ben ve ailemde cok seviyor,gül kokulu ispartaya gittigimde cok begenmistim oralari,yurdumuzun her yeri her yöresi ayri güzel ,insanlari dahada güzel,buranin soguk havasi insanlarinada sirayet etmis, bende inadina herkese gülümsemeye calsiyorum burda :)
    birdaha ki sefere corbayi erzincan usulü ile yapicam insaallah
    sevgilerimle
    Hülya


  6. Defne Says:

    Safrancigim, neredeyse
    "Kabune Pilav"
    yapiyormusum ben de:) Ama et suyu ve diger bazi ince detaylarin, bir de seninki gibi bir ustaligin eksikligi benim pilavimi uydurma yapan etkenler tabii. Bir de mantar eklemisim nereden ciktiysa. Yani sonuc olarak iste pilav -bu- diyorum. Corba da cok besleyici, ellerine saglik.


  7. Safran Says:

    Evrencim merhaba, sabahtan beri comment bölümümde sorunlar yaşıyorum, bakalım bu mesajı gönderebilecek miyim...Hakikaten ne tesadüf, ne zevk benzerliği bu arkadaşım, ben sitemi Perşembe günü değiştirdim, Cuma günü sana bi geldim ziyarete resmen şok oldum, kayan yazılar, yapraklı bir background ve sarı bir tema, hem de aynı anda değiştirmişiz ne diyim bu kadar şansa artık ben, ikimizinki de hayırlı olsun :)Ben oğluma hep fındık burun dediğimden hiç adını yazmamışım hakikaten adı Mert, az önce onu senin için öptüm, sen de Arcamı öp lütfen benim için :)


  8. Safran Says:

    Nezaketcim neden çok lezzetli, mükemmel görünüşlü, insanın canını isteten ama buralarda kolay bulamayacağım malzemeli yemekler yapıyorsun arkadaşım,geçen semt pazarına gittim ıspıt bulmaya, kimsede bulamadım, kenevir de yoktur şimdi Ankara'da :)))Şart oldu artık kendin istedin hazırla sofrayı geliyorum Konya'ya...:) Sevgiler canım, öpüyorum çok :)


  9. arzu Says:

    ellerine sağlık,çok güzel iş çıkarmışsın.


  10. Safran Says:

    Hülyacım, bende inatla hayata asık suratlı insanlara gülmeye çalışanlardanım, devam et arkadaşım sen doğruyu yapıyorsun, ben de çorbalarımız arasındaki benzerliği farkettim ama senin ki daha bir iştah açıcı duruyor gibi geldi bana, ben de senin gibi yapıcam bi dahaki sefere, sevgiler canım :)


  11. Safran Says:

    Defnecim sana söyleyecek söz bulamıyorum, hem tembelliğin üstünde oluyor hemde benim kabuneye artı bir de mantar ekleyerek biri pilav mükemmel 2 lezzet çıkarıyorsun ortaya, bil bakalım bir dahaki kabuneye fazladan hangi malzeme konacak? Sitende görünce resmini pilavın canım çekti de :)))Sevgiler canım :)

    :)

    Arzucum çok teşekkür ederim...Fasulye diblesini hep duyardım ama hiç yapmamıştım, en kısa zamanda denenecek...Ayrıca ben şu içli tava tarifini de bekleyeceğim umutla, hamsinin bol olduğu bir zaman inşallah :) Sevgiler :)


  12. Hanife Says:

    Safran'cigim,
    Ellerine saglik, harika gozukuyor yemekler, bakmaya doyamadim:)


  13. irem Says:

    Merhaba Safrancım,

    Erzincan çorbanı forumda görünce bu ne tesadüf dedim ama iyi olmuş ikimizin de yaptığı iki farklı erzincan çorbası oldu böylece, bak bir de hemşeriymişiz öyle mi :) bizim de baba tarafının soyu erzincana dayanıyor...

    böyle bol malzemeli pilavları çok severim en kısa zamanda denicem ellerine sağlık..


  14. Safran Says:

    Hanifecim benim çorbayla pilav var seninde güzel fasulye yemeğin, ne dersin sıkı bir menü çıktı ortaya değil mi? Kısmet olur belki birgün birlikte yaparız ne dersin :) Sevgiler canım :)


  15. Safran Says:

    İremcim merhaba, bu gece 2 mutluluk birden yaşattın bana hem bir hemşehrimle hem de çok güzel bir siteyle tanıştırmış oldun beni, sana ne kadar teşekkür etsem azdır inan...Bundan böyle sık sık görüşmek dileğiyle, değerli anne ve babanın ellerinden öperim, sevgiler...


  16. Tuz ve Biber Says:

    Canım Safran'ım
    Benim tema sarı kahverengiydi biliyorsun. Sarısı kaldı, kahverengi de boğucu geliyor diye değiştirmek istedim google da grafiklerde arka plan ararken bunu buldum. Aslında seninkine çok da dikkat etmemiştim o zaman. Sadece renginin sarı olduğunu biliyordum. Ardından seninki gibi bir atraksiyon koyayım dedim kayan yazı yerine de yanıp sönenini koydum(becerebildiğim kadar işte). Sonradan senin yapraklara dikkat edince her ikisinin de meşe yaprağı figürleri olduğunu gördüm canım. Ama ne yapayım google daki en güzel arka plan da buydu:)
    Bakalım hangimiz daha çabuk sıkılıp değiştirecek sitesini:) Canım arkadaşım ilham verdiğin için teşekkür ederim sana Minik kuzum Mert oğluşumu da öp benim için..


  17. Safran Says:

    Evrencim ben seni kardeşim olsan bu kadar sevemem, sen bir anlamda hep özlemini çektiğim bir kızkardeş gibi oldun benim için, seni hiç görmedim ama çok seviyorum, kendime benzetiyorum her halini, zevklerini, yazılarının üslubunu...Bırak aynı gözüksün bloglarımız ne de olsa komşu, kardeş bloglar değiller mi? Bu benzerliğin, zevklerimizin aynı olmasının keyfini çıkaralım, çok çok öpüyorum canım arkadaşımı :)


  18. Tuz ve Biber Says:

    Canım arkadaşım ne güzel yazmışsın çok duygulandırdın şimdi beni...İnan ben de karşılıklı duygular içindeyim. Seni hiç görmeden hem de.. Bu yüzden şimdi mail adresine resmimi gönderiyorum.. En azından bundan sonra yazılarını okuduğun kişiyi gözünde canlandırabilirsin..
    Bir de, ben yine de emeğe saygı duyan biri olarak sayfamı değiştirdim tatlım...
    Çok öptüm..


  19. isil Says:

    Sevgili Safran,

    Uzun zaman once annem ve ben de Kabune pilavi pisirmistik. Bizimkine de bir goz atsana :) Gercekten cok lezzetli bir pilav.


  20. Adsız Says:

    Merhaba Safran;
    Sanırım bloğuna ilk gelişim.Kabune pilavını görünce gözlerim yuvasından fırladı resmen:)) Nedenine gelince,ben Isparta'lıyım ve yemek etkinliğine bu pilavla katılacaktım ama kaçırdım.Aslında biz bu pilava düğün pilavı deriz ve bayıla bayıla yeriz.
    Isparta'ya ait Pişi,nokul ve kesmikli güllaç yapıp yayınlamıştım sıra düğün pilavında.Seni tanıdığıma sevindim,ben de beklerim.
    www.beyhan.ile.biz


  21. Safran Says:

    Işıl, nerelerdesin canım sen ya? Özlettin kendini, sitene giriyorum her zaman güncellemenizi bekliyorum...Hemen uçtum gittim baktım arkadaşım harikabir pilav çıkmış ortaya, içinde domates ve biber de var, bir daha ben de öyle yapacağım canım...Hem senin hem de değerli annenin ellerine sağlık, annemle yaşıtlarmış ve çok tatlı bir insan gerçekten ellerinden öpüyorum kendisinin, seni de yanaklarından canım, sevgiler :)


  22. Safran Says:

    Beyhancım, hem ziyaretine çok memnun oldum, hem de bu kadar yetenekli, hamarat bir insanın hemşehrim çıkmasına...Ah ah o pişiler, nokullar ne lezzetlidir hakikaten değil mi? Bakarsın bir gün kısmet olur karşılaşıveririz Isparta'da :) Her zaman görüşmek dileğiyle bundan sonra Beyhancım, sevgiler, öpüyorum :)


  23. ev perisi;) Says:

    Sevgili Safran, yemeklerin bir harika ellerine sağlık!
    En kısa zaman da denenecek...
    sevgiyle ve de muhabbetle...


  24. Safran Says:

    Sevgili Şükran,neden daha önce beni ziyarete gelip de bu kadar güzel bir siten olduğundan beni haberdar etmedin canım? :) Bu etkinliği çok sevdim ben, senin gibi pek çok değerli dostu tanımama vesile oldu...Sevgi ve muhabbet benden sana arkadaşım, bundan böyle sık sık görüşmek dileğiyle...

    Blogunun yeni müdavimlerinden Safran :)


  25. Safran Says:

    Çok teşekkür ederim İpekcim, beğenmene çok sevindim canım, sevgiyle kal...:)


  26. Safran Says:

    Semacım, yeni blogun hayırlı olsun canım, az önce ziyaret ettim, bundan sonra güzel tariflerle ve hoş sohbetlerde sık sık buluşmak dileğiyle, sevgiler :)


  27. okuranne Says:

    eline sağlık safran, çok iştah açıcı gözüküyorlar. En yakın arkadaşlarımdan biri Isparta'lı. Ama ona yemekleri sorduğum zaman nokuldan, haşhaşlı çörekten başka birşey söylemiyor. Gerçi bunlar Afyon tatları ama, genç bir arkadaş olduğu için pek bilmiyor sanırım.


  28. Safran Says:

    Meralcim nokul ve haşhaşlı çörek de gerçekten Isparta'nın en meşhur lezzetlerindendir. Genç bir arkadaşsa dediğin gibi diğer yemekleri bilmiyor olabilir. Ben de annem evde bunları yaptığı için öğrendim yoksa Isparta'da hiç yaşamışlığım yok aslında...Yemekleri beğenmene çok sevindim canım, sevgiler, çok çok öpüyorum :)


  29. Adsız Says:

    kardeş darılma ama bu yemek ler igrenç ben böyle yemekler yemıyorum igrennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnç


  30. Adsız Says:

    … Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your safranmutfakta.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

    YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

    I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

    …Well check out the incredible results for yourself -
    http://autopilot-traffic-software.com

    I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

    …so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

    http://autopilot-traffic-software.com

    Take care - your friend George