Safran
Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın veren Bezelye bitkisi, Baklagiller'dendir. Anayurdu bilinmeyen bezelye bitkisi çok eski çağlardan beri Avrasya'da yetiştirilmiştir. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye' de de bol bol yetiştirilmektedir. Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren bir sebzedir, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, gıda değeri ve insan sağlığı bakımından bezelyenin, fasulyeden daha üstün olduğunu savunmaktadırlar. Bezelye, önemli oranlarda protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum ve A vitamini içeren çok önemli bir besin türüdür. Bunun yanı sıra; kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden bezelye, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, kalp krizi geçirme riskini de azaltır. İçerdiği yüksek orandaki lif maddeleri midede uzun süre kalarak kandaki şeker düzeyi artma ve azalmalarını bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini sabit tutar. Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu da düzene sokar. İştahı açar ve insanın ruhsal durumunu düzelterek neşeli olmasını sağlar.


Bezelye çeşitlerinden bazılarının yalnızca taneleri yenilir. Oysa kimi bezelyelerin badıcında, parşömen denilen sert tabaka bulunmaz. Sultani bezelye adı verilen bu çeşit, kabuğuyla birlikte yenilir. Bir başka önemli çeşit de, taneleri iri olan araka bezelyesidir. Bezelye taneleri, taze olarak sevilerek çok çeşitli yemekleri yapılıp yenildiği gibi, kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da elverişlidir. Ancak çeşitli platformlarda vurgulanan önemli bir konu da bu yönüyle ilgilidir; konserve şeklinde saklanan tüm gıdalar gibi bezelye de çok dikkatli bir biçimde tüketilmelidir… Bezelye konservesi alırken son kullanma tarihini kontrol etmemiz, kullanmak için açtıktan sonra bekletmeden hemen tüketmemiz sağlığımız için yararlı olacaktır…


Geçtiğimiz gün sizlerle Fırında Yoğurtlu-Köfteli Kebap tarifini paylaşmıştık. Orada bezelyeyi 1,5-2 çay bardağı kadar miktarda ve püre halinde kullanmıştık. İşte ben de size vermiş olduğum tariften sonra, kutuda kalan diğer bezelyeleri değişik bir şeyler yapıp hemen tüketmek istedim. Mutfakta biraz şu malzeme biraz bu malzeme derken doğaçlama bir “bezelyeli peynirli tuzlu kek” çıkardım ortaya :) sonuçtan da çok memnun kaldık ailece… Bezelyeler kekin içerisinde çok şeker durmuşlar ayrıca çok da lezzet vermişlerdi peynirle beraber…Bu tuzlu kek, hem hafta içi sabah kahvaltıları için sizlerle paylaşmayı sevdiğim, ye ve çık türü her şeyi içinde bir tarif oldu, hem de çocuklarımız için besleyici bir öğün…Özellikle çocuğunuz benimki gibi küçükse ve oyun oynarken dolaşarak yemek yemeyi seviyorsa çok ideal…:) Tarif Tuzlular başlığında...Kek ufalanmayan bir yapıya sahip, dolayısıyla etraf batmayacaktır :)) Dilerim sizler de dener ve beğenirsiniz, sevgilerimle…:)

Safran
23 Responses
  1. Tuz ve Biber Says:

    Arkadaşım bu kek tam bizim ufaklıklar için. Hem besleyici hem de yemesi kolay. Peyniri sebzesi tahılı hepsi içinde... Ellerine sağlık canımcım...Ufaklığını öp benim için.
    Bunu da ekledik listemize, bakalım bu listeyi ne zaman eriteceğiz..
    Öptüm çok çok..
    Evren


  2. Safran Says:

    Evrencim, inan yaptığım gün kesip bir dilim benim oğlana verirken, Arcacığımda olsaydı keşke dedim içimden, oğluşum gözümün önüne geldi...Yap da yesin annesi, çok sevecek tadını, sana da kolaylık olur hem hepsi içinde bir tarif dediğin gibi...Oğlumu öp benim için, sevgiler canım arkadaşım :)


  3. Unknown Says:

    Safran'cım, Tam sana yorum yazacaktım "nerelerdesin?" diye. Tarifini gördüm. Ellerine sağlık...
    Pınar


  4. Safran Says:

    Merhaba Pınarcım, geçen Pazardan bu yana biraz rahatsızlandım, gündüz iyiyim, gece ateşim çıkıyor, her tarafım kırılıyor,bugün biraz daha toparladım da ancak yeni tarif ekleyebildim arkadaşım...Çok öpüyorum seni, sevgiler canım :)


  5. Nezaket Says:

    Safrancigim, cok gecmis olsun. Kendine iyi bak. Opuyorum


  6. Safran Says:

    Nezaketcim sağol arkadaşım, mevsimsel işte her sene bu zamanlar oluyor böyle bir kez, ben de çok öpüyorum canım :)


  7. Defne Says:

    Merhaba Safran, mevsimden mevsime geciste olur boyle hava degisikligi yuzunden. Kendine iyi bak lutfen. Bizim evde ki ufakliklar da esim ve ben, insallah biz de o gunleri gorecegiz:) En iyisi ben bu keki yakin zamanda yapayim, cunku ben tuzlu kekleri severim...ellerine saglik!


  8. Safran Says:

    Defnecim çok sağol canım, iyiyim şimdi, inşallah hep birlikte çok güzel günler görürsünüz, çocuklarına da bu keki yaparsın ve benim için öpersin yanaklarından olmaz mı? Denersen yakınlarda bana nasıl bulduğunu yaz lütfen olur mu? Sevgiler :)


  9. Nilay Says:

    Safrancim, merhaba. Iyi sayilirim ben. Bizim buralardaki bir virus bizi mahvetti. Butun sehir ishal ve kusmadan kiriliyor.Biz iyilestik te, bizim kiz hala ishal. Yani anlayacagin onunla ugrasiyorum, bir de yolculugum var 12 gun sonra Turkiye'ye gidiyorum kismetse. O yuzden de telasim var. Commentleri ben kapattim. Yetisemiyorum cevaplamaya zamanim olmuyor. Benim iki tane blogum var, o yuzden yemek sitesinin commentlerini belirsiz bir sureye kadar kapattim.
    BAna yazdigin icin tesekkurler canim...
    Sevgilerimle


  10. Safran Says:

    Canım kızım benim inşallah yakında atlatır sevgili Nilay, Allahtan sen bari iyileşmişsin de çocuğuma bakabilecek duruma gelmişsin çok geçmiş olsun arkadaşım...Sen benim çok sevdiğim dostlarımdansın öteki blogundan olsun sana ulaşmaya gayret edicem çünkü seni ve tatlı kızını merak ettim çok, yolculuğun inşallah iyi geçer canım,öpüyorum...


  11. Adsız Says:

    Çok besleyici bir kek olmuş ellerine sağlık, bu arada sitenin yeni hali çok güzel olmuş.
    www.blogcu.com/pembeli


  12. Unknown Says:

    Merhaba safran, bezelyenin yararlarının çokolduğunu biliyordum ama bildiklerimden fazlasını da senin yazdıklarından öğrendim.Genelde çok kullanırız bizim evde bezelyeyi salatalara, yemeklere hep koyarız. Ayrıca kekin de çok güzel ve besleyici olmuş.Eline sağlık
    Derya...


  13. Safran Says:

    Pembelicim merhaba :) Keki ve sayfanın yeni yüzünü beğenmene çok sevindim canım, çok teşekkür ederim, sevgiler arkadaşım, öpüyorum :)


  14. Safran Says:

    Deryacım merhaba :)Bizim evde de çok sık kullanılır ve severek yenir bezelye. Ancak bu kadar yararlı olduğunu inan bilmiyordum ben de, araştırınca öğrendim ve senin gibi güzel dostlarla da paylaşmek istedim...Kekin tarifini beğenmene çok memnun oldum canım, sevgiler :)


  15. Adsız Says:

    Merhabalar,

    işlerimin yoğunluğundan dolayı pek pek bakamıyordum sitenize öncelikle çok geçmiş olsun insallah enyakın zamanda eski sağlığınıza kavusursunuz.Sevgiyle kalın.....

    Hasibe,


  16. Safran Says:

    Çok teşekkür ederim Hasibecim, iyiyim şu anda toparladım epeyce sağol canım...Sevgiyle kal, görüşmek üzere... :)


  17. Adsız Says:

    BEZELYEYE BAYILIRIM İLK DEFA GÖRDÜM TARİFİN GÜZELE BENZİYOR DENİYCEM BEZELYEDE ÇIKMIŞKEN TAZE TAZE BU ARADA TUZLUKLARINDA ÇOK ŞİRİNNN www.blogcu.com/dileks


  18. Safran Says:

    Dilekcim çok lezzetli oldu gerçekten, bazen mutfağa girip böyle tarifler oluşturu veriyorum, kimisi iyi sonuçlanıyor kimisi eh işte! Ama bunun biz çok sevdik, denersen yorumunu beklerim canım, sevgiler...:)


  19. Krithika Says:

    This cake looks delicious. Since I dont know Turkish would it be possible for you to e-mail the recipe of this cake in English ? Thanks
    ramachandran.krithika@gmail.com


  20. Safran Says:

    Hi Krithika, welcome to my blog :) I'll send you the recipe of "Cake with Cheese and Pea" in English soon. Best regards and thank you for your interest, see you :)

    Safran


  21. Adsız Says:

    Merhaba, sitenizi bir süredir takip ediyorum ama ilk kez yorum yazıyorum, dün sabah geçen gün yaptığım salatadan arta kalan bezelyelerle sizin kekten yaptım kahvaltı için, inanın çok beğendim hatta bu sabah kalanları eşimle bana kahvaltı oldu. Teşekkürler.


  22. Safran Says:

    Çok mutlu oldum beğenmenize sevgili Songül, ellerinize sağlık...:) Hem size hem de eşinize afiyet olsun.Sizin gibi dostların böylesi güzel yorumları bana daha güzel şeyler yapmak konusunda şevk veriyor inanın, o nedenle değerli görüşlerinizi her zaman beklediğimi bilmenizi isterim, sevgiler...:)

    Safran


  23. Kekin ortasındaki sevimli oyuncakta bende vardı Kinder Süpriz Yumurtadan çıkma demi :) Çok severdim şimdi bulamıyorum:(