Safran
Geçtiğimiz gün internette All Recipes’deki tarifler arasında dolaşırken Avustralya Lamingtonlarının (Australian Lamingtons) tarifini buldum, daha önce pek çok yabancı yemek sitesinde de resmini görüp çok hoşlanmıştım, artık yapmak şart oldu dedim ve tarifi uyguladım… Lamingtons, Avustralyalıların geleneksel bir keki, bir çeşit ıslak kek bu. Önce kek kısmı pişiriliyor ve 1 gece buzdolabında bekletiliyor. Buradaki amaç keki birgün sonra yapılacak çikolatalı sosla kaplama işlemine hazırlamak… Ertesi gün ise hazırlanan çikolatalı sosa batırılıp, bol hindistancevizi ile kaplanıyor. Uzun süre tadı bozulmadan dayanan, mükemmel bir lezzet çıkıyor ortaya… Ben keki önce normal prosedür içinde fırında yaptım sonra Safran Mutfakta dostlarından sevgili Ayşen’e verdiğim sözü de hatırlayarak keki bir de ekmek makinesinde denedim. Sonuç yine güzel oldu, hatta ekmek makinesinde kek yapıldığında, ayrıca çıkan kekin prizmatik yapısı nedeniyle dilimlenmesi de daha kolay oldu diyebilirim… Çünkü bu kek 5x5 cm’lik küpler halinde hazırlanıyor ve hindistancevizine batırılınca nihai görünümü aynı bizim lokumlara benziyor :) Tarifin orijinal çikolatalı sosunun çok miktarda pudra şekeri ihtiva etmesi nedeniyle bu kısımda orijinal tarife sadık kalamadım ama hem kendi uyguladığım sos tarifine hem de orijinaline, Tatlılar-Kekler başlığında kekin tarifini yazarken yer verdim, sizler hangisini uygulamak isterseniz onu seçersiniz…:) Dilerim bizimkiler gibi sizlerde bu tarifi beğenirsiniz…:) Hepinize sevgiler :)

Safran

22 Responses
  1. Tuz ve Biber Says:

    Safrancım günaydın,
    ben de birçok kere bu kekle yabancı sitelerde karşılaştım. Hatta tarifini almıştım ama yapmak kısmet olmadı bir türlü. Biliyorsun benim eşim şu tatlı yapma olaylarına takmış durumda. Kilo aldoracaksın bize deyip duruyor. Ben de minki kuzucuğu bahane edip yapıyorum yine de ikna çabaları birkaç dakikamı alıyor.. Ellerine sağlık canım.. Fındık burunu da öp benim için bakiiim..
    Evren


  2. Safran Says:

    Günaydın Evrencim :) Sorma aynı konular bizde de var...Kilo alırsın yeme diyor bana ama kendisi götürüyor bizimki :)) Ben de aynen Mert seviyor filan diyerek yapıyorum, napalım dimi canım, çikolatalı tatları sevmeyen var mıdır? Fındık burunu az önce öptüm burnundan senin için, sevgiler canım benim :)


  3. Unknown Says:

    Merhaba safran, kekin gerçekten lokum gibi gönüyor,tadıda tarifinden okuduğuma göre çok nefis. Eline sağlık
    Derya..


  4. Safran Says:

    Sağol Deryacım, valla ne yalan söyliyim tadı da lokum gibi ve epey sürede bozulmuyor :)) Denersen beğeneceğini umuyorum :)Sevgiler canım :)


  5. Tijen Says:

    bu yaz egin'e gitme ihtimalim var safran!
    çok görmek istedigim bir yer. bir ihtimal orada bir dut sempozyumu yapilacak (kesin degil daha) olursa gitmek istiyorum. olmadi festivale de gidilir elbet ya..
    hem yöresel yemekler, hem de kek tarifi için tesekkürler.
    tijen


  6. Safran Says:

    Sevgili Tijen, Eğin'e babam memleketi olduğu için aşıktır, küçüklüğümden beri hep bana orayı, hayatını anlatır...Ama inan Eğin'e gidersen oraları senden dinlemek, yazdıklarını okumak ayrı bir zevk olacak benim için...Eğin yolculuğunun daha keyifli geçmesi için gerek babam gerekse ben elimizden geleni yapmaya hazırız, sadece bir haber vermen yeterli, sevgiler :)


  7. Safran Says:

    Hi Saffron Hut! Wellcome to my blog :) I'm very happy to see your comment here, and thank you for your courtesy...Yes, my cooking blog is in Turkish but as I said before if you like any of my recipe picture, I can sent you the recipe in English... I love your blog too, I'll come to visit you again and again :)) Best regards, see you...:)

    Safran


  8. Nezaket Says:

    Safrancigim, cook guzel bunlar, ellerine saglik. Beni ugrastirma simdi aksam aksam 2-3 tane hemen gonderiver eve canim benim. Cok operim, tarif icin gercekten tesekkurler. Bir vakitte mutlaka denenmeli..


  9. ev perisi;) Says:

    Selam!
    Ne hoş bir blog ve emek verilmiş ürünler ellerine sağlık...
    sevgi ve de muhabbetle...


  10. Safran Says:

    Nezaketcim 2-3 tane ne demek arkadaşım ben sana 1 tepsi gönderirim, tabii biliyorsun geleneklerimiz gereği tabağı boş olarak geri göndermek olmaz dimi canım benim, kuruyemişli-peynirli tartından kalmıştır herhalde dimi? :))) Çok öpüyorum seni :)


  11. Safran Says:

    Merhaba Şükrancım, çok sevindim blogu ve tarifi beğenmene, sevgiler canım :)


  12. Nilüfer Says:

    Görünce Safran lokum mu yapmış dedim :) Çok güzel görünüyorlar bunlar tam git gel atıştırmalık sonra verilen kilolar geri gelsin di mi? :)) Dayanamam ben tatlıya...
    Bak gece yarısı bloguna bakıyorum ;)


  13. Defne Says:

    Begenmez olur muyuz! Nereden bildin benim boyle kekleri cok sevdigimi?:) Ellerine saglik, cok hos gorunuyor.
    Safrancigim, ben seni sobeledim.
    Sevgiyle...


  14. Safran Says:

    Yok Nilüfercim, bunların boyutları bile güzel :))) 5x5 cm'lik hergüne 1 tane yenir zararsız bir enerji bu :))Bak pudra şekeri miktarını da azalttım zaten :) Tadı güzeldi ama arkadaşım :)Sevgiler...


  15. Safran Says:

    Sağol Defnecim, kekler çok lezzetli gerçekten...:) Sobeni en kısa zamanda cevaplayacağım arkadaşım, sevgiler :)


  16. Adsız Says:

    Ellerine sağlık safrancığım, çok güzel görünüyor, bayram gibi özel günlerde ikram edilecek çok şık şık bir atıştırmalık lokum gibi olmuş.


  17. Safran Says:

    Hakikaten güzel fikir sevgili Pembeli, gerçekten bayramlarda da yapılsa ne hoş olur değil mi? Beğenmene çok sevindim canım, sevgiler :)


  18. z.pelin Says:

    canım sağol güzel yorumun için :)) aslında resimlerimi çekinerek koydum :) neyle karşılaşacağımı bilemediğimden ... neyseki kötü bişile karşılaşmadım allahtan...

    bu arada bu keki yaptık bugün sabah (annem yapmış daha doğrusu ,ben bu sıralar yoğun olduğumdan eline tutuşturdum mutlaka yapacaksın diyerekten ) bakalım yarın soslaması kaldı :P canım çekti ya akşam yapıp yesem nasıl olurki :))

    sağlıcakla kal...


  19. Safran Says:

    Merhaba Pelincim, aslında birkaç saattir dolaptaysa sosla birkaç tanesini ye ne olcak ki, gerçi bu saatlerde tatlı türü şeyler de yemeyin diyolar ama...:))) Anneciğinin ellerine sağlık, ellerinden öperim kendisinin ilet lütfen benim adıma...Umarım beğenirsiniz tadını canım, yorumunu bekliycem, öpüyorum seni de çok, sevgiler...


  20. z.pelin Says:

    denedik ve bitirdik bile :P çok güzel... ben bu tadı bir yerden biliyorum ama nerden acaba ... yalnız verilen kimi tariflerde ölçüler tutmayabiliyor bazen yada ben tutturamıyorum ama bunda tam ölçüler ...
    çok sağol paylaştığın için...
    anneminde çok selamı var.. ben bir kaç günlüğüne ankara ya gidiyorum sizlerin ve kendi blogumun reklamını yapacağım ailede :)) çok beğenecekler eminim senin blogunun ve sıkı takipcisi olacaklar ...
    dostça ve sağlıcakla kal...


  21. Safran Says:

    Afiyet olsun Pelincim, beğenmenize çok sevindim, anneciğine de sevgiler, iyi yolculuklar arkadaşım :)


  22. Adsız Says:

    Benimde www.afyonyemekleri.com yöresel yemek tariflerim var değerli yorumlarınızı beklerim